Dokumentumfilm szemle a Wekerlén

Dokumentumfilm szemle a Wekerlén

kispest.hu cikke 2017. 11. 06. 

Dokumentumfilm-ünnep volt Wekerlén

Cégér címmel először rendezett ipar- és helytörténeti filmszemlét a Wekerlei Társaskör és a Wekerlei Kultúrház a hétvégén. A Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) hagyományteremtő szándékkal indította útjára a filmfesztivált, amelyre települések történetét bemutató ismeretterjesztő filmekkel, településszociológiai dokumentumfilmekkel, portréfilmekkel és ipartörténeti filmekkel lehetett pályázni. Huszonnégy nevezett produkcióból az előzsűrizést követően 12 filmet láthatott a közönség.

Újításról és innovációról beszélt szombati köszöntőjében Dr. Hiller István országgyűlési képviselő. Az Országgyűlés alelnöke kiemelte beszédében, hogy nem csupán a hagyományokat őrzi a Wekerle, hanem új dologba vág bele. Azért tud hagyományőrző lenni, mert mer újítani, erről szól a fesztivál, amely közös szellemi alapot teremt. Az ilyen gondolkodás viszi előbbre a közösség már eddig is megalapozott hírnevét – fogalmazott a filmszemle fővédnöke.

A WTE elnöke arról beszélt, hogy jó gondolatot karolt fel a társaskör, amikor az ipar- és helytörténeti filmszemle ötletével pályázott a Nemzeti Kulturális Alaphoz. Külön hangsúlyozta az ötletgazda, Somogyvári Rudolf dokumentumfilm-rendező és a helytörténész, Nagy Tamás tiszteletbeli WTE-elnök szerepét, akik ösztökélték a társaskört a Magyarországon egyedülálló tematikájú filmfesztivál megrendezésére. Somlói Judit köszönetet mondott a Magyar Kollégium Kulturális Egyesületnek a díjak felajánlásáért, a védnököknek a támogatásért, a kultúrháznak a partnerségért és a Wekerlei Séták csapatának a helytörténeti sétákért, amelyeket szombaton és vasárnap vezettek az érdeklődőknek.  

A fesztivál egyik védnöke, Kispest polgármestere arról beszélt, reméli a következő években sok film készül majd Kispestről, Wekerléről, itteni üzemekről, kispesti emberekről. Különösen fontos a jövő év, amikor a telep fennállásának 110. évfordulóját ünnepeljük – fogalmazott Gajda Péter, aki azt kívánta, legyen hagyomány a filmszemléből és a következő fesztiválokon még több dolga legyen a zsűrinek.

Dr. Rosivall László Széchenyi-díjas orvosprofesszor szerint egy ilyen kezdeményezés láttán a jövőbe tekint az ember és látja, hogy hagyomány lesz belőle. Közösségépítéshez járul hozzá egy ilyen fesztivál, és biztos, hogy Wekerle jövőjét az itt élők ereje, eltökéltsége határozza majd meg – mondta a rendezvény másik védnöke.

A közönség és a zsűri – Péterffy András Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr (elnök), Nádorfi Lajos operatőr, Novobáczky Sándor filmrendező, Romhányi András, a főtámogató Magyar Kollégium Kulturális Egyesület elnöke és Nagy Tamás helytörténész – 13 filmet tekinthetett meg szombaton:
Mohi Sándor-Tánczos Vilmos: Ez már nem az én városom... Kolozsvár 
Daczó Katalin: Kőrispatak: péntek-vasárnap 
Turai Hunor: Nagykőrös, Hírös város 
Daczó Katalin: Kinda Lázár és a Csíki Traktor 
Zajti Gábor: Belül kell felépíteni a házat 
Batka Annamária: Cipőfűzők 
Daczó Dénes: Amíg a kolomp szól 
Boros Ferenc-Horváth Zoltán: A szendiszűcs 
Geda Viktor: Most már alig vagyunk 
Bokor Katalin: Elveszett ember 
Csorba Judit Dorottya: Mónosokor – portréfilm egy faluról 
Katona Zsuzsa: Az élet ára – a Weiss Manfréd család története 

A vasárnapi díjátadót megelőzően Nagy Tamás emlékezett a telep gondnokára, a 150 éve született Győri Ottmárra. A helytörténész úgy fogalmazott, hogy Wekerletelep sokat köszönhet Győri Ottmárnak, az utcahálózat és a logisztika megtervezése mellett közösségépítés is köszönhető neki, a gondnokság biztosította a társaskör szellemi elődjének tekinthető civilszervezet létrejöttét. 1991-ben Kispest posztumusz díszpolgára lett, a 2008-as Wekerle centenárium alkalmából teret neveztek el róla, és ott ültették el a centenárium fáját. Az emlékezést a Telepesek Wekerlén című filmből készített összeállítás zárta.

Különdíjat kapott Boros Ferenc és Horváth Zoltán filmje, A szendiszűcs. Nádorfi Lajos kreatív, ötletes filmnek nevezte remek kompozíciókkal.

Operatőri különdíjat érdemelt az Elveszett ember, Bokor Katalin filmje. Nádorfi Lajos a tehetséges fiatal alkotó szépen megkomponált képeire és a tartalom-forma-kivitel egységére hívta fel a figyelmet.

Gede Viktor Most már alig vagyunk című dokumentuma lett a harmadik helyezett. Novobáczky Sándor arról beszélt a kiürülő, haldokló faluról, Tarnaszentandrásról szóló film kapcsán, hogy azért is érdemes helytörténeti munkákat készíteni, mert egy-egy szeletet mesélnek el a hazai múltból, jelenből.

Daczó Katalin második helyezett filmjét, a Kinda Lázár és a Csíki Traktor-t Péterffy András méltatta: örültünk, hogy történeti dimenzióban helyezte a kitűnő filmet – fogalmazott. A zsűri és a közönség mobiltelefonon lépett kapcsolatba a Romániában élő alkotóval, akinek másik nevezett filmje, a Kőrispatak: péntek-vasárnap kapta meg az első wekerlei filmszemle első díját. Zárszavában Péterffy András úgy fogalmazott, mind a 12 film nyertes, remek dolog, hogy létrejött a fesztivál, jó filmnek is kell a cégér.

A fesztivál ötletgazdájától megtudtuk, több éve érlelődött már a filmfesztivál gondolata, a hely szelleme is indokolta, hogy megvalósuljon. A Somogyvári Rudolf lapunknak elmondta, rengeteg filmszemle van, de tematikailag egyik sem foglalkozik az ipar- és helytörténettel, a legtöbb film szociográfia, nem kötődik a helyi közösségekhez. A dokumentumfilmes a szemle három fontos üzenetét emelte ki: nem csupán a szakma láthatta a filmeket, hanem a közönség is, többségében fiatal alkotók neveztek és a wekerlei közösség újból csinált valami fontosat. Szellemi kapacitás van, csupán támogatás kell, hogy kispesti ipar- és helytörténeti filmek is legyenek a következő filmszemlén – fogalmazott.  

forrás: https://uj.kispest.hu/hirek/6863-dokumentumfilm-unnep-volt-wekerlen

A filmes pályázat díjazottjai:

I. helyezés: Daczó Katalin: Kőrispatak péntek-vasárnap
II. helyezés: Daczó Katalin: Kinda Lázár és a Csíki Traktor
III. helyezés: Geda Viktor: Most már alig vagyunk
Különdíj: Boros Ferenc, Horváth Zoltán: A Szendiszűcs
Operatőri különdíj: Bokor Katalin: Elveszett ember

Címkék: filmszemle, dokumentumfilm, filmfesztivál, Wekerle, helytörténet, ipartörténet